به گزارش خبرنویس به نقل از ایسنا،دکتر فاطمه اقبالیان، فوقتخصص نوزادان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان اعلام کرد: زردی یا ایکتر در بیش از ۶۰ درصد نوزادان سالم در روزهای ابتدایی تولد دیده میشود. در بیشتر موارد این وضعیت طبیعی است، اما در صورت افزایش بیش از حد بیلیروبین و ورود آن به مغز، میتواند منجر به عارضهای جدی به نام کرنیکتروس (آسیب مغزی دائمی) شود.
او علت زردی را تجمع مادهای بهنام بیلیروبین دانست که از تجزیه گلبولهای قرمز ایجاد میشود. در نوزادان، به دلیل کامل نبودن عملکرد کبد، دفع بیلیروبین بهخوبی صورت نمیگیرد و همین موضوع عامل اصلی بروز زردی است.
زردی همیشه بیخطر نیست
دکتر اقبالیان هشدار داد که در موارد خاص، زردی میتواند علامت اختلالات جدیتری باشد. از جمله دلایل آن میتوان به ناسازگاریهای خونی بین مادر و نوزاد (مانند ناسازگاری Rh)، کمبود آنزیم G6PD، بیماریهای ژنتیکی مانند اسفروسیتوز، یا مشکلات کبدی مادرزادی اشاره کرد.
تغذیه و زردی نوزاد
او تأکید کرد که نوع تغذیه نوزاد نیز در بروز زردی نقش دارد. در مواردی که نوزاد مکیدن ضعیفی دارد یا شیردهی بهدرستی انجام نمیشود، زردی ممکن است تشدید شود. همچنین در برخی موارد، ترکیبات شیر مادر میتواند بیلیروبین را در بدن نوزاد افزایش دهد، اما قطع شیردهی در این نوع زردی توصیه نمیشود.
فتوتراپی، راهکار اصلی درمان
به گفته این متخصص، فتوتراپی یا نوردرمانی مؤثرترین روش درمان زردی نوزادی است. در این روش، نور آبی مخصوص باعث تجزیه بیلیروبین در پوست و دفع آسانتر آن میشود. در موارد خاص و با رعایت شرایط، امکان درمان زردی در منزل نیز وجود دارد.
تعویض خون؛ راهحل در شرایط بحرانی
در موارد شدید که سطح بیلیروبین بسیار بالا باشد و خطر آسیب مغزی وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به تعویض خون نوزاد باشد. در این روش، خون نوزاد با خون سالم جایگزین میشود تا بیلیروبین بهسرعت کاهش یابد.
اقبالیان در پایان بر ضرورت تشخیص سریع، اندازهگیری بیلیروبین و مراجعه فوری به پزشک تأکید کرد و گفت: «هرچند زردی در اغلب نوزادان گذراست، اما ساده گرفتن آن میتواند عواقب جبرانناپذیری بههمراه داشته باشد.»
منبع: سلامت نیوز