اقتصادی

قیمت نان رها شده است؟ نه نانوا راضی است، نه مردم! / وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت توپ را به زمین هم می‌ اندازند

به گزارش خبر‌نویس، نانوایان کشور در برخی از استان ها از جمله قم، اصفهان، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، ایلام و ماهشهر روز گذشته با برگزاری تجمعات صنفی در مقابل استانداری‌ها و فرمانداری‌ها، خواستار رسیدگی به مشکلات معیشتی، اصلاح قیمت آرد و نان، بهبود وضعیت نانوایی‌ها، هزینه های جاری، قطع برق و بیمه تامین اجتماعی شدند. 

در همین رابطه معترضان پلاکاردهای مختلفی نیز بر روی دست داشتند که در آنها در خصوص لزوم افزایش قیمت نان با توجه به سختی کار نانوایی و هزینه‌های بالای این کسب و کار تاکید شده‌ بود. مهمترین مطالبه نانوایان، لزوم افزایش قیمت نان با توجه به افزایش هزینه های پخت بود.

قیمت و کیفیت نان رها شده است؟

روز گذشته علی فرهادی، رئیس سازمان تعزیرات حکومتی کشور با بیان اینکه گران‌فروشی نان در تهران در صدر شکایات مردمی قرار دارد، گفت: علی‌رغم تمام تدابیر اتخاذشده، نان در تهران به‌درستی توزیع نمی‌شود و همین موضوع موجب نارضایتی مردم شده است. در تهران و در مناطق مختلف قیمت نان متفاوت است و رعایت نمی شود. مردم باید بدانند به چه قیمت نان را باید بخرند و هیچ جا اطلاعی از قیمت ندارند.

فرهادی درباره این که گفته می شود قیمت و کیفیت نان رها شده است، گفت: قیمت نان در بیشتر نانوایی های تهران رعایت نمی‌شود؛ البته نانوایی های منصف در شهر وجود دارد که حقوق قانونی مردم را رعایت می‌کنند. آنچه که وجود دارد نارضایتی مردم در شهر تهران از قیمت‌های نان است اما این موضوع که گفته شده قیمت نان رها شده و رعایت نمی شود را نمی پذیریم، زیرا این درصد از نارضایتی از قیمت نان در شهرهای دیگر فراوانی ندارد یا کم است یا نارضایتی وجود ندارد البته شهر تهران مستثنی است.

اختلاف وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی بر سر نان؛ مردم قربانی بی‌سرپرستی نظارت

گفتنی است، پیش از این محمد جلالی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره وضعیت کمیت و کیفیت نان اظهار داشت: دولت، کنترل کیفیت و قیمت نان را رها کرده و وزارتخانه‌های صمت و کشاورزی بر سر اینکه کدام یک باید بر موضوع نان نظارت داشته باشد اختلافاتی دارند و برخی نانوایان ناراضی هم از شرایط سوءاستفاده می‌کنند. بنابراین، دولت باید در شرایط کنونی نظارت بیشتری داشته باشد.

همچنین داریوش جودکی، مدیرکل امور تنظیم بازار سازمان تعزیرات حکومتی در جلسه‌ای که به منظور بررسی قیمت وکیفیت نان برگزار شد، گفت: نان در سفره مردم نقش پر رنگی دارد که متاسفانه این روزها قیمت و کیفیت آن رها شده و با چالش‌های زیادی روبرو است.

وی با بیان اینکه قیمت نان واقعی نیست، گفت: گرانفروشی نان از سوی نانوایان زیاده خواهی و تخلف محسوب می‌شود و سازمان تعزیرات حکومتی با متخلفان این صنف برخورد قاطع خواهد کرد. برخی از نانوایان سنگک از پخت نان معمولی به دلیل حاشیه سود کمتر، شانه خالی کرده‌اند و از طرفی با اضافه کردن مقداری افزودنی بدون درخواست و رضایت مشتری نان را گران می فروشند که این خود تخلف آشکار محسوب می‌شود.

مدیرکل امور تنظیم بازار سازمان تعزیرات حکومتی به معضل اجاره دادن نانوایی‌ها هم اشاره کرد و گفت: اجاره دادن نانوایی‌ها پای دلالان را به این صنف باز کرده که این  موضوع تخلف عرضه خارج از شبکه آرد را به دنبال دارد.

رضایت نانوایان و مردم باید تامین شود

در حالی در تهران نان قیمت مشخصی ندارد و برخی مناطق به طور کامل آزادپز شده اند اما نانوایان در استان‌های مختلف با برگزاری تجمع، خواستار افزایش قیمت نان، اصلاح قیمت آرد و رسیدگی به مشکلات معیشتی، بیمه، برق و هزینه‌های جاری شدند.

رحیم کریمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس پیش از این گفته است: دولت سالانه 150 هزار میلیارد تومان از بودجه را به آرد تخصیص می‌دهد و این کالا را با قیمتی پایین‌تر از قیمت واقعی در اختیار نانوایان قرار می‌دهد اما بابت افزایش دستمزد کارگر، اجاره ملک و دیگر هزینه‌ها یارانه‌ای به نانوا پرداخت نمی‌کند و افزایش هزینه‌های یادشده را در تعیین نرخ نان محاسبه نمی‌کند. 

وی افزود: با این حال مجلس تاکید دارد که نان باید به پایین‌ترین قیمت ممکن به دست مردم برسد اما مناسبات نیز باید به گونه‌ای تعریف شود که رضایت هر دو طرف کارفرما و مصرف‌کننده تامین شود. البته این موضوع به این معنا نیست که در صورت بروز هرگونه تخلفی در فروش نان سازمان‌های نظارتی مداخلات لازم را صورت ندهند.

 آرد یارانه ای از مناطق یک تا 5 به طور کامل حذف شد

شنیده ها حاکی از آن است که آرد یارانه ای یا دولتی به طور کامل از برخی مناطق تهران حذف شده است و در دیگر مناطق نیز در بهترین حالت یک نانوایی در یک محله نان با آرد دولتی یا نیمه دولتی می فروشد.

یک نانوایی در این خصوص به خبرنگار رکنا گفت: از ابتدای سال، سهمیه آرد دولتی تمام نانوایی های مناطق یک تا 5 به طور کامل حذف شده است و این نانوایی ها نان را با افزایش قیمت به دست مردم می رسانند.

وی با بیان اینکه قیمت نان بربری ساده و کنجدی از 10 تا 20 هزار تومان متغیر است، گفـت: توزیع آرد یارانه ای دیگر برای دولت صرف ندارد و قرار است حذف آرد یارانه ای در دیگر مناطق تهران نیز به تدریج انجام شود.

این نانوایی درخصوص کیفیت آرد دولتی گفت: آرد در کشور با کیفیت های متفاوت توزیع می شود و کیفیت آرد دولتی خوب نیست و پیش از این ما مجبور بودیم که با آرد باکیفیت مخلوط کنیم تا مردم نان را از ما بخرند.

دیگر خبری از نرخ های مصوب در نانوایی ها نیست

گفتنی است، براساس مشاهدات میدانی، از ابتدای سال قیمت انواع نان با افزایش قیمت مواجه شده و با قیمت های بالاتر از نرخ های مصوب صورت می گیرد و مشخص نیست چرا از نرخ های مصوب انواع نان که پیش تر در واحدهای نانوایی در معرض دید عموم قرار داشت، دیگر خبری نیست.

قیمت نان بربری حداقل 10 تا 20 هزار تومان، قیمت نان سنگک در اکثر نانوایی ها حداقل 10 تا 30 هزار تومان است. قیمت کیسه پلاستیکی نیز در نانوایی ها 3 تا 4 هزار تومان به فروش می رسد.

قیمت نان سنگک در فروشگاه های مجازی نیز به دلیل افزودنی و خدمات متفاوت، متغیر است. برای نمونه قیمت نان سنگک سبوس دار کنجدی 30 هزار تومان است که با هزینه های بسته بندی، کیسه پلاستیکی، خدمات و … سر به فلک می کشد.

نان سنگک ساده 10 و 20 هزار تومانی هم در اغلب نانوایی های فروشگاه های مجازی ناموجود است، زیرا فروش آن به صرفه نیست و این فروشگاه ها ترجیح می دهند که نان گرانتر را برای فروش قرار دهند.

منبع: رکنا

مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا